Thursday, March 22, 2012

terima kasih Allah

Assalamualaikum

Salam semua... penatlah, letih sangat rasa... =(

haippppp ~~ apesal ngeluh ngeluh ni? tak baik lah.. Allah dah beri rezeki kenapa masih lagi tidak tahu nak bersyukur nie? ini lah dinamakan manusia tidak tahu nak bersyukur. itu jugak lah aku.. hehee..

Pertama tama kali, syukur Alhamdulillah setinggi tinggi syukur ke hadrat Illahi kerana dah beri rezeki yang betul betul saya idamkan, kini tidak ada lagi runguntan, kalau ada pun itu adalah perasaan yg disulami nasihat syaitan yang mane nak mengajak kita ni sbg manusia ke jalan yang salah.... betul tak?

kini aku lebih banyak belajar erti hidup, hidup yang perjalanan nye penuh dengan liku liku dan juga ketaatan kepada yang maha Esa.. Allah itu menguji  mesti ada sebabnya mengapa dan kita sebagai manusia harus menerima ujian itu dengan sabar dan redha serta selalu berdoa dan yakin dengan setiap ketentuan Nya. 

Sesungguhnya Allah itu maha mengetahui apa yang terbaik untuk umatNYa.. cuma kita ni sebagai hamba kene selalu berusaha dan berdoa serta tingkatkan amalan kepadanNya serta syukur selalu.

sepanjang tempoh 6 bulan lalu, banyak aku belajar ape itu erti hidup, sabar, redha dan yakin. dan hari ini berkat dari semua itu, Alhamdulillah Allah dah beri rezeki yang begitu tidak ternilai. Syukur sangat sangat.

pada rakan blogger yg sudi komen entri lepas and beri semangat serta mendoakan, thanksss alot ! Alhamdulillah, Allah itu maha adil. saya dah dapat kerja yang memang selama ini diidam idamkan.. 
semoga, dipermudahkan sepanjang perjalanan mencari rezeki ini.. InsyaAllah aminn ~~

tak rugi jika kamu hidup berpandukan JALAN ALLAH !!



 # hari pertama kerja, pulang lambat tapi Alhamdulillah, kesian si dia sampai tertido tunggu aku. haks.

Thursday, March 15, 2012

itu bukan rezeki kita

Assalamualaikum

Hai semua, sihat? 
bercerita kita pasal entri lalu, jawapan pada soalan itu adalah aku pilih job di seremban ~~~
1st day masuk, Alhamdulillah it's like what I'm expect !

each department ada bilik dia sendiri, then dekat situ takde pulak orang nak sibuk sibuk hal org kan.
masing masing duduk dalam department masing masing buat keje sampai masa makan, pegi makan.
time makan even short sebab lunch hour just 1pm - 1.45pm tapi itu susah memadai.. mulanya mmg aku sndiri tak boleh terima sebab sangat tak biasa, tapi since dia tak kaco waktu solat and makan kita, it's more than enough!

pasal keje pulak, memang ada yang aku tak setuju dgn system kat situ since suka sangat buat double work, so bila keje banyak buat pulak double work ia akan jadi sangat slow flow keje tu. tapi bila aku paham kenapa mereka buat camtu, i'm accept it. reason dia no flexible software.. tunggu masa je nak update! huhu ~~

honestly aku suka environment di situ !!

tapi........sebab perkara bawah ni aku terpaksa lupekan semua tentang keje di situ and gaji yang lumayan hanya sebab aku tak nak hasil titik peluh aku nanti menjadi satu pekara subahat.. Iyelah, even mufti sndiri tak leh kata halal atau haram tapi aku tetap rasa tak sedap hati since aku sama sama dalam membantu agama lain buat sesuatu yang bertentangan dengan Islam.


Jika diikutkan perasaan mahu je aku stay di situ, tapi bila pikirkan dulu setiap kali aku lalu je kat projek tu mesti aku kutuk sebab nak buat church, so aku buat keputusan leave company tu.. 

semoga Allah membalas niat baik ku ini dengan rezeki yang lain. Aminnn ~~








Monday, March 12, 2012

solat Istikharah permudahkan urusan

Assalamualaikum

Rezeki itu ada di mana mana cuma kita sebagai insan yang diberi kudrat ini harus berusaha untuk mencarikan.. Dah  3 tahun aku menceburi bidang kerjaya dan dalam 3 tahun ini jugak lah macam macam ragam dan halangan yang aku hadapi demi mencari sesuap nasi. ecececehhh ~~

dari company nun jauh di KL, aku berubah mood ke tengah - serdang and genap 5 bulan aku pun pindah lagi, bukan sebab suka sangat lompat lompat keje ni tapi kalau dah bukan di situ rezeki kita paksa camne pun lah, Allah tu tahu ape yang terbaik untuk umatNya... ape yang penting yakin dan usaha untuk menjadi yg lebih baik. InsyaAllah.

aritu aku ada post pasal aku dah jadi penganggur kan? nak tahu cerita disebalik pengangguran itu tak? HUhuhu budget hotss macam retis kan.. bermacam macam perkara yang aku lalui sepanjang tempoh dari berhenti keje dengan masuk keje semulaa...

mula dapat call untuk interview - call pagi interview petang in the same day. Peluang dah ada tak kan nak lepaskan. so masa interview kate bole start keje on 15 Mac sbb takmo tergesa gesa. alih alih lepas interview orang tu call suh start awal. nego punya nego dia suruh start on 9 Mac. Then, dia suh amik offer letter on 7 Mac.. Pehh! memang pantas lagi berdesup. aku buat solat istikharah, even dah terima offer tapi hati masih ragu ragu..

7hb, Allah mudahkan urusan..aku call co yg interview tu kata nak collect letter tu ari jumaat mase masuk keje... then terus shoot pegi interview kelana jaya pun dapat offer jugak tapi as contract staff. balik dari interview dah penat tiba around 6pm camtu dpt phone call. no pangkal 06 means dari n9..cuaks !

rupe nye dapat offer interview. company at seremban... sebelum tu dapat jugak interview kat company di KL... so aku terpaksa pilih nak pegi yang mane.. jadi aku cancel 2 interview dengan bank and go to co yg kt seremban and KL tu..

sebelum tu aku buat solat istikharah lagi, biar diberi kepastian dengan pilihan sehingga la disaat waktu maghrib on 8hb sebelum start keje dengan company yg 1st aku pegi interview tu..Alhamdulillah, segala nye dipermudahkan. 

keputusan?cuba korang teka company mane jadi pilihan hatiku^^

Tuesday, March 06, 2012

penganggur terhormat

Assalamualaikum

sudah 5 hari aku tidak bekerja, gara-gara notis sebulan jadi 24 hours. BUKAN DIBERHENTIKAN tapi aku SENDIRI NAK BERHENTI cuma bos offer cuti awal tanpa tunggu sebulan notis tu.... So, sebagai manusia yang tidak pernah melepaskan peluang yang ada, aku terus grab the oppotunity even aku tau ape akibatnya selepas itu.

tapi aku bangga dengan diri aku sebab dah buat keputusan yang betul, iyelah nak buat ape kita stay di tempat yang kita rasa tidak bole blaahhhhh sangat sangat. Hidup ini ada pilihan, either kita nak dengan tak nak jer. if boleh tahan stay if not leave it with notis.. hahahaha

so now, aku lah penganggur terhormat! sedang mencari peluang pekerjaan yang baru. sesape yang ada dengar or memang ada keje nak bagi aku tu inform la ye. komen kat sini pun takpe... Just nak mencari peluang yang ada je. Kalo dah memang rezeki kita, xkan lari ke mana kan. ye tak? so aku akan usaha sedaya upaya aku mencari pekerjaan yang halal di sisi NYA.

semua di luar sane, doa kan saya ye semoga mendapat pekerjaan dengan kadar yg segera.. Aminn ^^

Thank You For Reading Yahhh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...