Thursday, December 30, 2010

Hukum Karma


Assalamualaikum ! aku xleh bole tido la awak semua :( mata nie dari tdi segar jek .. dah try main lelaplelap dah tapi takleh gak, so ape kate update blog so leh jugak isi mase xleh tido ni an .. hehe :)

So, any story morry ?? huh.. opkos Piala AFF msia menang kan jd isu hangat arini and sbg pembalasan ari jumaat diistiharkan cuti umum and aku bole balik kmpung awal yess ~ Tapi bukan pembalasan nie yg aku nk citer dekat sume lah, ia berkaitan hukum karma ! Kamu sume tau ape tu hukum karma tak ? HUmmm

Dari artikel : Jika kita melakukan kebaikan maka pembalasan nye juge kebaikan dan sebaliknya. Sbg cth kita tanam pokok, sebelum besar kita jage dengan baik and bila dah besar ia akn hasilkan buah so kita bole rasa, betol tak ? Maka if kita nk org buat baik pd kita so we need to do the same thing like what we aspect from other do for us..

Macam kisah hidup aku.. dah bertahun aku hadapinya and now baru aku paham ape itu "hukum karma" yg John always remind bila aku mula buat hal.. Huhu :) Kalo dulu aku sllu jek sedih and sentiasa egt kisah lalu but now org yg penah buat aku sakit and sedih pulak yg hadapi mende yg same.. Kini dia seolaholah elang arah and taktau ape yg dia harus lakukan since dia dah pon ditinggalkan dgn org yg paling dia syg selame nie.. aku bukan nak gelakkan dia or tuding jari pada dia..Tapi Allah itu MAha Adil lagi Maha Mengetahui ape yg terbaik buat kita an..Dulu dia tinggalkan aku yg syg dia sgtsgt tapi now gurl yg dia puja,cinta,syg tu pulak tinggalkan dia demi lelaki laen.. And now keadaan dia same camne aku 8 years agooo..

Mungkin ini juga peringatan bagi aku yg always nakal an, takmo hargai ape yg dah ada di depan mata still jugak mahu mengejar benda yg dah bertahun lepas.. Andai kate Jodoh itu kuat ia tidak akan ke mana.. betul kan ?! Kini aku redha dgn ape yg terjadi dan mengerti percaturan dalam kehidupan.. Andai kita buat baik maka balasan nya baik.. Perempuan yg baik hanya utk lelaki yg baik, am i rite dearrr semua ?

So, ingatlah semua yer kalo nak org lakukan baik terhadap kita, kita kene buat baik dulu.. like me ! (perasan betul lah.. huhu) Tapi paling penting terhadap ibu bapa lah.. If nak anak kita sok jadi baik, kita pon kene la hormat mak dan ayah kita dari sekarang sbb baka yg baik dari benih yang baik !

Terima kasih sudi bace ! dah mula rase mengantuks lah.. selamat malam semua :)

Sunday, December 26, 2010

Doa Seorang Kekasih


Ya Allah !
Seandainya sudah tertulis dia itu milik ku,
maka jadikan kasih sayang nya terhadapku kerana MU,
begitu juga dgn diriku,
kasih sayangku padanya hanya kerana MU,
Agar perhubungan ini sentiasa berada di jalan yg Engkau redhai.

Andai dia tercipta untuk ku,
lengkapkan kan hati nya dan hati ku,
dengan limpah dan rahmatmu serta nur hidayah MU,
Agar kami menjadi pasangan yg beriman,
serta belajar mensyukuri nikmat yg telah Engkau berikan.

Peliharalah kami dari kemurkaan MU Ya Allah,
Aku pasrah dengan ketentuan Mu,
Aku redha dengan kehendak Mu,
kuatkan hatiku dalam menghadapi semua ini,
semoga segala usahaku membawanya ke jalan MU, di redhai.

Ya Allah Yang Maha Pengasih,
Tunjukkan jalan kepadaku,
agar aku dan dia bisa hidup bahagia,
bersama hingga ke akhir hayat,
hanya pada MU ku berdoa,
kerna Engkau yg mengetahui segalagala nya.
Amin....


Lawak Yang Pelik

Mari kiter uji minda dan mata anda sambil bergelak ketawa

nick name wifi yg buat org xmo curikk

campuran bahasa melayu+english+jawa =mee, suop and goring ~ hahaha

expecctt yerr !
typing error yg buat org meragui sushi king .. hahaha

kalo jd cmni uoolllsss nak jalan ker benti ?? huhu


sape nk beli "shop" g kedai niee...

sumber : klik sini

Saturday, December 25, 2010

Kenduri Kawin Penutup 2010

Ellloooo semua !!! wikend ni buat ape jek ??
satu malam aku tak tido duk ngadap tenet semalam..
pastuh pagipagi lagi dah bangun !
even tak awal mane tapi tetap awal tau
berkemas,basuh baju,sapu rumah...
rajin takkk ?! anak sape la nie kan...
dah vollleeeeyyy kawin nehh

selesai sume nyer baru lah bersiapsiap tuk ke kenduri kawin...
haaa..dekat sini nak ngadu sket ..
senarnyer sedeeyyy + hepppyyy
tgk kawankawan dah kawin ...
sedey sbbb semua kawan baik aku dah kawin...
dah ada anak pon deorang tau ..
aku ada 4 org kawan baik ...
3 dah kawin tahun nie and yg sorg lagi bakal next year
heppppy bila tgk sume kawan dah ada life masingmasing
and Alhamdulillah deorg sume bahagia ..
sorg dah ada anak..
2 org lagik bakal timang cahaya mata next year...
Alhamdulillahhhh .....
so berakhirlah sudeeyy kenduri kawin bg pihak kawankawan
tuk tahun 2010 niee...
selamat pengantin baru natrahh !

Tapii aku ?????
terus di sini and lihat mereka bahagia ..
nak buat camne an
my prince belomm cukup nk masuk minang nyerr ha

kuikui
elok pulak tgh taip entri nie adik bukak lagu Kalo Berpacaran ...

soooo !
ada sape nak sponsor kenduri kawin aku kerrr ?
nak kawin lah .. siyess nak kawin
hahahahaha
pengakuan berani mati betul lah
sapesape bace nie buat xpaham dah la errrk !

Agak comel jugak bila camnieee kannn ?
Okkkkeeeeyyy ! dah abes merapu and berangan ..
mahu mandi and tidddoooo ...
selamat malam evibboodiiii

Saya Sayang Abang !!

Assalamualaikum....... nak ucap syukur sgt pada Allah sebab dah temukan aku dgn bloggerblogger yg bnyk membantu dalam menjayakan misi renovation kediaman Gadis Kecil ini.. Rasa seronok sgt bile dpt tgk hasil blog yg kemas and nie je setakat ini .. sbb yg nie pun dah buat aku senyum riang dah ... Alhamdulillah !!

Now at home sbb esok kan cuti.. Happy Krimas day to rakyat yg meraikan nye .. And aku pulak esok ada kenduri lerr as usual an ! kater kwn aku asyik pergi kenduri org jer bila lagi nak buat kenduri sendiri kat umah kau ?? hahaha.. Soalansoalan cam gini sensitip okeey .. so jgn la tnye selagi xabes tahun depan sbb aku lambat lagi nak buat kenduri kaween ! haks

Uolss sayang ABANG uolss tak ?? Isshhhh.. bukan "abg" nie ... abg kandung lah ! aku ada sorg abg jer lam dunia nie and aku syg abg aku sangattttt ! Semakin hari semakin syg tau and tadi balik dari key el samesame dgn dia.. And time on the way tuh abg banyak bercerita and bnyk beri keinsafan dalam diri aku dannnn yang paling penting abg dah semakin matang sbb every single word yg kuar dari mulut dia sume nyer mempunyai makna yg tersendiri .. So aku ase teruja and berminat tuk dgr abg bercerita... Aku sllu berdoa agar abg di murahkan rezeki and dipermudahkan segala urusan nyer... Amin

Ingat lagi mase kecik sllu gaduh dgn abg .. tpi bila dh besar masingmasing dh jauh jadi rindu pulak.. Mggu nie abg suruh semua balik sbb nak buat family gathering and meeting tau ! so aku menunggu ari esok tuk dengar isu yg bakal di bincangkan ... hehe ! Agakagak ada isu pasal kawin tak ?? gatal nyeeerrr anak dara sorg neehh .. Okeey lah ! dah penat menggodek so now time tuk tidurrrr.. byee ! selamat malam

Wahhhh .. esok pasti letih !

Thursday, December 23, 2010

Perut sakit tapi hati pulak yg panas ..


Assalamualaikum semua...nape x tido lagi neh ?? busy pikir post baru la tu kan .. hehe.. Aku ?? korg tnye nape aku x tido lagi ... huwaaa !! bukan xmo tido.. tapi tgk la kediaman gadis kecil yg under renovation neh.. kucar kacir jadi nyer.. pening nak dpt kan yg tarbaik ..

Fuhhhhhh ! bepeluhpeluh jugak ar nak ubah suai kediaman gadis kecil ni ha..dah lah cerewet !! .nak camtu xnak camni .. kejap tukar sana.. kejap tukar sini .. at last gini je ler hasil nyer.. nampak bese je an...Apee korg kate??nampak lebey dewasa..choooiii !! bukan lah.. makin comel ada lah.. kuikui.. perasan pulak kan.. masuk tong angkat sendiri.. aku lar tu org nyer..

Sebenarnye, arini aku half day je keje lagi half aku balik ekot pintu belakang opis.. korg cayer ke aku buat keje cmtu ? mesti lah tak kan.. hehe.. tapi mmg betul aku balik pun.. cume ekot pintu depan la.. balik sbb sakit .. sakit aku nie tiaptiap bulan pun dia datang.. Ehh ! korg jgn la panic.. tak kronik pun lah.. bese je nie lau tak xkan la boley hapdate blog lagi mlm nie.. hehe.. Alhamdulillah .. pas rehat siang tadi.. dh okeey sket .. sakit ape? alaaaa.. org laki xyah sebokk ah ! ni sakit para gadisgadis je.. bukan jejaka.. haha :))

Tapi hati aku laagi sakit sejurus kuar dari ospital tadi.. erkk ! clinic je la.. mane x nyee. dah ler kete parking ujung sekali..tengok viper kete org laen ada kertas terselit.. kaler putih dan bentuk dia lebar.. dlm hati aku kate, kalo kat viper aku dia selit kan kertas tuh.. aku tengok pastu buang lah .. lalalalla ~~ (senang nyer hati ko) Smpi jer kat kete .. errkk ! asal kertas yg terselit kt viper aku kurus dan panjang ??? aku hampiri cermin depan kete aku ...

Haa.... nampak x ?? ni la kertas yg aku kate kurus and xbape nk ramping tuh..elok jerr dia terselit kt viper kete aku.. hengat aku teruja agak nye tgk dia kurus.. perasan tol lahh !! hampeh lah.. aku kena saman lagik .. lagikk yerr .. kali nie dgn MBPJ pulaks !! Amount RM 100.00 dgn kesalahan x mempamerkan tiket parking jer pon.. paham la dh org sakit kan.. mase tu ape pun x hengat ! bole pulak dia nk saman aku time aku sakit neh .. g jmpe doc mntk ubt sakit perut lah bkn sakit hati..
Cett .. b4 g clinik withdrawal RM 100.00.. doc pegang sane sket.. sini sket .. charge RM30.00.. konon balance nk uat balik kmpung esk.. lastlast kene saman.. seb bek John nak tolong setelkan.. hehe.. time kaseh my dear yg berbesar hati selesaikan mslh sy yg comel ni erk ! :))

Fakta : aku mmg xpenah buat kslhn trafic secara sengaja.. semua nye adala secara x sengaja dan di saman.. means non ong la kan.. huhu.. So pasni make sure bayar parking yerr dik lau tak ada je la si kurus yg xbape nak ramping tu tertepek kt viper kete kau .. ingatlah wang anda yg terkumpul !!! hahahahaha...

Wednesday, December 22, 2010

Sape nk Tempah Garage.. tengok sini haa !

Hengat nak buat garage tuk kete kesayangan lah .... Kalo camni okeeyy ker ?? hikhik

depan umah luas.. vooollleey sgt kalo nak wat camni nehh

wahh !! dah macam katil double decker pon yee jugak an


haa.. hengat komen box je ker ada pop-ups ?? garage pon aderr tauuw


yang ni smart kan !! cabin bukan stakat untuk orang je tahu..
kete pon voolllleeyy ok


Ni garage untuk keretakerata terpakai tau..
so sape ada kete nk tumpang kt sini sejam 3 hengget .. kuikui..

Bertuah punyer Followerr..!!!

daveharm.com

Bertuah Punyer Follower !!!
(cube bace dgn gaya makmak tgh marah anak)

Petangpetang main basikal,
singgah warung beli popiah,
Timer kaceh berpukalpukal,
sebab bg award yerr Ain Soffiyah..

So.. occay ker pantun tuh ??
hehe.. lame dah kots x berpantun niee..
kali ni pulak, saje nak ngengade.. kuikui

Sape nak kenal dgn pemberi award niee ??
jgn malas nak click link yg aku dh bagi tu erk ..
pegi lah lawat blog ain ..
situ ada bnyk info and paling beshh
ain ada buat tutorial cmne nk upgrade blog jadi cantek cm blog dia..
kan ain kan !!
hehe

keep it up blogging and selamat berkenalan Ain !!

✿♥‿♥✿

Doa mengharap anak/kenalan hilang rasa untuk melakukan maksiat

letakkan tangan di dada anak/kenalan anda lalu baca doa ini :


اَللَّهُمَّ اغْفِرْ ذَنْبَهُ، وَطَهِّرْ قَلْبَهُ، وَحَصِّنْ فَرْجَهُ


rumi : Allahummaghfir zanbahu, wathohhir qalbahu, wahassin farjahu

Dan Maksudnya : "Ya Allah, ampunilah dosanya, bersihkan hatinya dan peliharalah kemaluannya”

Doa ini dipetik dari sebuah hadis daripada Abu Umamah r.a,

1. Ketika seorang pemuda mendatangi Rasulullah SAW untuk meminta izin berzina.

2. Kemudian Rasulullah SAW tidak terus memarahi dan melarangnya.

3. Namun Baginda SAW memberikan analogi untuk mengugat perasaan lelaki tersebut dengan memberikan soalan:

“apakah kamu suka bila perzinaan itu dilakukan terhadap ibumu?”

4. Tentu saja dia menjawab tidak suka dan manusia mana yang mahu ibunya diperlakukan begitu.

5. Lalu Rasulullah bertanya lagi secara berurutan :

"apakah ia suka bila dilakukan terhadap anak perempuannya, saudara perempuan dan makciknya".

6. Pemuda tersebut kemudian sedar tentang impak buruk zina dalam masyarakat lalu terus bertaubat.

Dalam Islam sendiri ada bitau caracara nak menegur sesame umat.. Pertama dgn lisan. Kedua, dgn tangan (kuasa) dan yang ketiga, dengan hati .. Maka , doa di atas salah satu cara yg boleh kita gunakan .. jika dgn teguran kita dilawan, dgn kuasa kita disalahkan dgn pelbagai tuduhan .. maka dgn selemahlemah iman .. gunakan hati dan berdoa agar Allah memelihara merekamereka dari melakukan maksiat .. InsyaAllah .. Amin .. Semoga Allah redha ..

Tuesday, December 21, 2010

Senyum selalu

Jom layan lagu pulak nak ? rase bosan pulak sejak dua menjak nie..
nak hapdate entri pun malas jer..
memandangkan arini aku nak senyum jek .. ape kater kita samesame nyanyi lagu SENYUM hehe ..

#Chorus (najwa)
Kacak luar, kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Verse 1 (malique)

Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

(Malique)
Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

#Chorus (najwa)
Kacak luar, kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Verse 2 (malique)
Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

#Chorus (najwa)
Kacak luar, kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

raggamufflin outro (najwa)

Kacak luar, kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum :)

Thank You For Reading Yahhh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...