Tuesday, August 31, 2010

carca merba

Rase mahu meloncat2 jek depan PC nie bila tahu kereta kesayangan aku dh hampir 90% siap !
Alhamdulillah.. syukur sgt kpd Allah.. sbb permudahkan urusan kami.. hope raye kali nie meriah la..
sbb kete dh santek okeeh.. haha... aiipp ! nape suka sgt nie ?? pasni harap sgt xd la kejadia begini jadi lagi..

en bie.. i miss him alotss ! dh sebulan kot kami xjmpe.. since puasa sampai nk abes puasa lak dh nie.. haha..
soryyy en bie sbb nye skrg nie terlalu bnyk sgt mende nk kene urus kan and terlalu bnyk mende nk di pikir kan...
en bie jangan la pikir laen ek ??! cik syg xd buat mende2 en bie xsuka pun.. huhuhu... nakal pun sket jek..
hopee en bie sihat walafiat ye di sana hendak nye.. xmo tggl solat.. xmo ponteng puasa k ! i love u so much en bie...

Dh masuk ari yg ke 22 puasa.. wah hampir ke penghujung nye.. smlm ayah pegi qiam kat masjid.. aku ?? issh3..
paham2 je la kan.. tp niat nk buat tuh ada cume nye terlelap smpi sahur pagi td .. haha.. teruk sgguh ..

checklist rayee :
  • baju raya ?? ---> siap semua sekali.. borong 8 pasang saiz XS.. haha.. ni bkn aku punya jek.. masuk adik2 aku nye skali.. 4 org sorg 2 pasang = 8 pasang la..
  • kasut raya ?? ----> alamak ! bila mahu beli niee.. aiseehhh ~ xd mase lagi dh nie ??
  • tudung raye ?? tudung pun nk raye gak kn.. hahaha.. xd beli baru.. pakai je ape yg ada.. tahun jimat cermat ookee !
  • ape lagi nk beli tuk raye ?? kuih raye -- kuih tunjuk je.. langsir -- mak dh buat..
okeee lah.. smpi situ dulu yee.. kebosanan melampau sbb arini last day duk uma. mlm nie mahu balik KL dah..
xbesh nyeee... selamat menjalani ibadah puasa.. happt merdeka and selamat hari raya..

Thursday, August 19, 2010

meroyan duit !!!!


Lepas satu satu dugaan aku hadapi spnjg bulan pose nie..mula2 hp aku terjun dr kete.. pecah berderai screen+motherboard nye and kos nk baik pulih kn kompem la rat2 jgk kn.. hp aku yg dh berkecai tu cmni kt bwh ni haa....mahal kn yg nie ??? haha 3.2 mp lg tuh .. and time pecah nie aku dgn en bie .. dia punya la marah bila aku menangis hset ni dh punah .. kate dia aku lg syg hset dr dia.. ada ke patut jeles dgn hset.. ape la en bie nie..

selesai yg nie .. aku diam 1 mggu.. puasa msuk jek.. 1 lg tragedi.. as korg tau kete aku exciden .. wawawa mmg 2nd dugaan nie aku betul2 trauma and stress sgt.. tp aku syukur xd ape kecederaan pd aku and adik2 aku mse exciden nie.. Alhamdulillah..tp kali ni en bie xleh nk jeles sbb kete ni benar2 bermakna bg aku ok !

and yg 3rd .. kali nie mmg buat aku stress ... sbb dpt kenal and terlanggar kete org yg bole kate dia giler gak la .. saiko doh.. ~ tension lak aku bila berdepan dgn org cm dia.. busuk !!! and uols nk tau siang td aku bkk drawer kt opis.. dlm drawer ada hset pinjam aku tu terpapar la simbol msg .. wah hati riang kot bukak msg lalala ~ tp lepas bace hati dh x riang dah.. nk tahu nape x uols ??? sbb msg tu bunyi cam gini.................

"Assalamualaikum. Laporan polis dah selesai, yg bersalah dh disaman. Kesalahan aishah pd kereta dselesaikan oleh insuran. Tp kesalahan aishah pd sy BELUM selesai. Kerana kmlgn itu sy tidak berkereta slame smggu. Kalau sy x bkerja smggu gaji sy RM 818.00 sehari. Kalau sy sewa kete RM 120.00 sehari. Pernahkah aishah brfikir mmbayar gntirugi kpd sy? Atau mau mncari sy d akhirat ? "

time : 2.21 p.m. date: 19/08/2010

msg d atas telah di anta oleh pemilik kete yg aku terlanggar tmpoh hari.. bila korg bace msg tu ape korg pk and rase ?? aku pelik sgt sbb mse setel kt balai aritu xd lak dia bitau aku sume nie.. baik giler siap kate cmni lagi " xpe lah mende nk jadi kn.. kete sy xd pape xpe lah.. sume setel insurance je la.." and now ! knp ko dh berubah watak wahai manusia saiko ??? yg perkataan "belum" tu mmg dia send msg kt aku dlm huruf besar mnunjuk kn dia benar2 mksud kn itu.. and knp msti nk bckp pasl akhirat ?? ko baik sgt ke ? ko bgus sgt ke ? and mlsh nye di sini aku nk kabar kan.. perlukah aku menanggung semua kos dia yg xd kete pdhl aku sendiri pun xd kete.. dh mende nk jadi kn.. name lagi exciden.. egt aku ni suka2 ke nk tujah bontot kete ko tu.. tau la kete ko mercedes...tp xperlu la ko nk amik kesempatan ke atas duet aku yg dh sememang nye sket dr ko nie........ ko nk mntak sedekah ke ?? dh gaji 1 ari 8 rats xkan kete kt uma ada sebijik je ?? wah ko mmg penipu kan.. hahaha.. mane pegi duet ko bnyk2 tuh ?? lalalala
uhhh kurang pahala pose aku.. ko ni suka la buat aku kurg pahala..

uols rase la kn.. apesal dia buat cmtu and ada ke kes mcm nie ha ?? aku xd plak penah dgr kes cmnie.. smpi nk soh cover kn duit sewa kete and nk byr kn gaji dia lak.. aku bukan HR ko la pakcik..kalo ye pun dia leh ke soh aku byr sume tuh? ada dlm law ke?? ahahahaha dats it.. lg aku bebel lagi kurg pahala aku.. aishh !

notaki : aku fobia dgn semua yg dah jadi.. please doa kn aku kuat smgt hadapi semua nie ... amin

Tuesday, August 17, 2010

rindu WHM

kete aku !! .. kete aku remuk..
sedih nye.. aku sedih bila tgk remuk kt bhgn depan muka dia..
wawawa..
aku dh bitau kn yg kete aku exciden..
so nila pic dia..
sian nye my baby !
luka parah dia..
bila la bole elok nie ??
en abg insurance...pleaseee !
cepat kn urusan pulih kn baby aku ni bole x ??
aku dh rindu dia la..
rindu sgt..
dh mcm pungguk rindukan bulan..
huhuhuhu..

bwh nie pic dr site tepi.. selamat yg ni xd ape.. kalo x driver yakni aku..xtau nk kate...
Alhamdulillah semua nye selamat...syukur sgt !!

ni lak bhgn tepi sebelah lagi.. terkemek..remuk hati ku.. melihat ko tayunk !

ohh baby !
maaf kan aku sbb x jage ko dgn baik..
aku dh cube sedaya upaya slmt kn keadaan tp..
itulah..itulah..
DIA xbenar kn.. msti ada hikmah ape jd kt ko kn..???
sabar ye baby... sket ari lagi elok la tu luka tu..
aku rindu ko...
aku doa
ko
cepat sembuh yee !

dan ini la bhgn yg paling terukkkkk !

oh my god .. agak2 bape ek kos nk pulih kn baby i niee??
sgt sakit .. sgt perit melihat ko dh cedera parah gini..
baby dh ada kt bengkel..
uncle-uncle..
brother-brother..
kakak-kakak..
tolong ek tgk kn baby nie..
hope baby aku ok lah di sane..
jgn biar kn baby kene panas
sbb dia dh bese duk tempat sejuk.. haha


oh my WHM 9941..
i really miss u ...
rindu nk bwk ko ke mane sje aku pergi..
tapi skrg nie..
sori ye baby...
aku terpaksa bwk abg angkat ko ..
sbb nye g keje xd kete..
xmo nangis2 yee..
nnti aku tgk ko kt sane..
ko kuat smgt ye cm aku..
aku pun nnagis time balik ritu sbb teregt ko...
sori baby sbb kene tggl kn ko di situ tnpe aku..
esok aku dtg amik bila ko dh sihat yee...

notaki : nk ckp time kasih bebanyak pd seluruh ahli keluarga.. kwn2 especially luqman yg tolong aku d mlm kejadian..kwn2 peers.. di FB.. kwn2 umah.. opissmate yg amik berat and beri kate2 smgt.. aku kenang budi kamus sume smpi bila2..doa kn baby cepat sembuh.. and bole bergerak aktif mcm dulu kembali....

Sunday, August 15, 2010

Tragedi 13 Ogos 2010

Mengenangkan ape yg dh belaku
aku jadi sedih..
gelisah and rase sgt fobia !
mengapa ??
sbb jumaat mlm bersamaan 13/08/2010...
3 ramdhan.. aku terjebak dlm 1 tragedi...
dr KL ke shah alam..
dr shah alam ke nilai..
tp x sempat lagi nk smpi ke destinasi..
aku mengalami exciden..
di mane wktu tuh hari hujan ..
jalan licin..
aku nmpk lampu merah.. dh siap2 nk benti kn kereta..
tp entah apesal..
tibe2 dh nk smpi trafic light je ..
break kereta x berfungsi.........
kete aku meluncur laju jek smpi la menghentam
kete mercedes di hadapan..
panic+takut+risau
kete dh kemek..
kete yg aku hentam .. mercedes lak tuh ...
owner kete yg d lggr kuar tnjk kn muka..
aku ... duk lam kete r..
xmo aku kuar deee.
ape yg aku buat tutup telinga..
haha
sbb bila aku geli or takut aku akn tutup telinga...
so aku xkan dgr ape org ckp...
huhu..
tp syukur sgttt... uncle tu x marah sket pn..
he just said "dh jadi kn nk wat cmne.."
fuhhhhh ~ tenang sket aseee...
siyessss mmg aku xlaju pn d wktu tuh...
and aku jgak x salah kn diri aku or condition kereta..
and aku redha.. segala yg jadi adalah ketentuan Illahi..
so aku syukur kami yg ada dlm kete selamat
and xd ape2 kecederaan pun..
Alhamdulillah....
tapi kat cn aku bnyk belajar..
cmne nk urus kn bila hadapi exciden ..
1st thing u should do is :
  • report polis sbb report tu bole bntu kita uat statement if nk claim anythng..
  • contct no person yg d langgar or melanggar..no plat kete pn amik tau.. sbb mase uat report perlu kn sume tuh
  • don't trust any person and don't sign anything kalo ada org dr insurnce co. or mane2 bengkel kete suruh..
  • and jgn byr ape2 pun sbb sblm ape2 msti polis yg akn urus kn..
  • kalo tmpt kejadian dekat dgn umah.. better tell ur parents 1st .. aku wt cmtu.. and jgn uat kputusan sndiri tnpe tnye org yg lebih berpengalaman..
  • kalo nk kene sign ape2 bace dulu term and condition dia okehhh !!
dh itu sume yg aku dh buat utk mlm kejadian..
and now my car at bengkel..
segala nya di urus kn oleh pihak insurance..
kecederaan kereta... remuk bahagian depan.. lampu sume pecah.. bumper pecah..
and uolls nk tau ?? mercedes tu xd ape2 pun.. huhu
and aku tau kete aku lembik. pdhl lggr dia xkuat tp remuk teruk jgk la..
sedihhhhhhhhhhhh sgt !
tgk MY BABY sakit..
msuk wad lak tuh..
xtau la bape lame duk dlm bengkel tuh..
tolong lahh b4 raye ni siap....
sgt mahu mengguna kn kete tuh...
and hope sgt bengkel ni oke dlm mengubati MY BABY
pic yg sempat aku snap aku akn masuk kn later ya !
sbb pic tu ada dlm hp org laen..
HandPhone aku dh JAHANAM...
itu pun jd time awal bulan ritu..
and sbb tu aku dh pakai hp bese2 xd camera..
hahaha..
abes sume nye dh jadi dlm bln yg sme kn..
nk uat cmne..
sob3..
belajar utk redha


notaki : berhati-hati di jalan raya.. egt la org yg tersayang..pesanan dr gadis kecil yg dh cket fobia skrg ni !

Wednesday, August 11, 2010

semasa puasa

ok 1 ari pose ... haahh ?? spe yg xpose tuh...biar kn la dia nnti esok2 dia pose la tuh..haha msti dia ada sbb nape xpose kn.. hahaha.. adakah ?? entah xtahu.. okee ape aku mepek kerepek nie ???

ok sudah ! ape korg buka arini ?? msti best kn buka pose beramai-ramai dgn mak ayah abg akak adik.. uhuk..uhuk..uhuk.. aku jgk buka sorg2 mlm nie .. begitu juga mlm esok and mlm seterus nye tp bkn smpi mlm jumaat ! opsss .. ! hahaha (senyum lebar nyee.. ngeeeee ).. aku bersederhana je 1st day puasa.. ikan keli goreng + daging goreng kunyit + air dutch lady strawberry + buah mate kucing.. ok itu saje .. sket kn ?? haha.. mane sket nye.. badan cik gadis kecik jek dik.. tp cik gadis makan bnyk.. huhuhuhuhuhu....sume tu di beli kat bazar ramadhan bndr sri damansara.. ada jgk bazar area umah aku neh.. heee.. punya la ramai org tp bazar tu kecik je ckup la utk sume org di pangsapuri seri meranti..umah sape tuh ?? umah aku la.. hadooiii

Mak... mak masak ape buka pose arini ekk ?? Msti best kn... waawawawa mahu menangis ase nyee keseorangan di umah sewa and berbuka sorg2.. sob3....

Johan.. awk buka ape lak ?? msti awk heppi kn.. buka pose dgn mak ayah and adik beradik.. sket pun awk x egt kt sy kn.. xd pn tnye buka ape.. wish bbuka pun x .. sob3.. sonok sgt tgk maknn kt bazar ramadhan ke awk..??sudah la.. g la awk dgn mknn awk tuh.. sy xkesah... huhu.. (gaye tarik perhatian------->sila layan)

ok dah.. mlm ni teraweh lagi.. mlm kedua.. mlm pertama dh selesai.. Alhamdulillah..(^_^)
s u in nex post... slmt berpuasa+berbuka+sahur+teraweh+tadarus...

Tuesday, August 10, 2010

malam pertama ku...best !


Berseorangan.. keluar dr pintu uma then terus turun tangga pastu nek kete .. gaye mcm nk pegi jauh uper2 nye surau yg nk di tuju dekat ajek.. haha.. nak tau kenapa msti naek kete ?? sbb nk tgk ramai ke org yg turun solat terawih mlm nie.. hahaha.. start enjin.. jalan.. lalu depan surau.. elok siap tawaf 1 kali park balik kete kt kotak parking yg same.. haha mmg lawak . aku senyum sorg sbb dh sedia nk jalan kaki pulak g surau yg aku lalu td.. haha

Jalan dan jalan.. smpi simpang.. ok ! mane nk tuju..?? tnye sendiri.. jalan jek r depan.. tp tibe2 nmpk sorg akk nie ngn anak dia masuk simpang kanan.. asal ek ??? ohh tau dah.. ada tangga upe nye kt tepi simpang tuh yg bole nek smpi k surau gune pintu belakang.. haha.. 1 ank tgga...2 ank tgga. 3 ank tgga.. seterusssss nya.. smpi bape ntah ank tgga aku xkira lak.. aku pun smpi la atas dgn akk tuh.. wahhh rindu adik aku babe ! sbb sekeliling aku ramai gile dak2 lelaki kecik.. adik aku xkecik tp kecik dr aku..huhu

Opsss ! apehal lak pintu pagar ni cm x bukak jekk ?? anak dia kate "mak pintu ni x bukak la..." akak tuh toleh kt aku.."ala dik pintu x bukak lagi.. mybe dia xnak budak2 masuk ekot sini kot... " oohh yela kottt aku jwb cmtu...aku pun ekot la akk tuh smpi masuk dlm surau.. . time kasih kakak sbb guide sy smpi ke surau itu.. Alhamdulillah...wah.. sekali kakak tu tnjk kn kprihatinan dia terhadap aku.. dia dh dpt saf solat.. org laen halang aku.. tapii.. tapi.. kakak tuh bitau sume org adik belakang yg comel tuh nk masuk.. huhu (ayt comell tu aku yg add.. haha)

Oke.. nk stat solat dh nie.. ter"bergaduh" lak dgn rakan sebelah.. di sana menunggu di sini menanti aku dtg rapat kn saf .. haha cmno ek ?? okeee skrg soalan : kalo dlm saf ada kosong di tengah sape yg ptut berganjak..?? org kanan or kiri ?? means rapat ke kanan or ke kiri ek ??? mintak pndapat..! tapi td aku cm ase bersalah lak sbb tggi kn suara kt akak sblh aku sbb dia soh aku k kanan.. tp aku nk ke kiri and sblh kiri aku lak ada makcik solat duduk kate nye lutut bru pas operate.. cian2..

Hati x sedap kn.. aku kene mintk maaf dekat kakak yg aku tengking td.. uhuk3.. seb baek la sempat.. aku salam dia b4 balik.. and ckp sori sbb tadi.. wahhh ~ dia senyum la.. hehe.. ok aku dh senang hati.. amalan pertama. smoga di hitung. amin.. Alhamdulillah..

Otw balik umah.. nmpk spasang suami isteri buta di pimpin oleh sorg lelaki bwk mereka jalan balik umah. Alhamdulillahh.. ada yg sudi membantu.. moga Allah lipat ganda kn pahala beliau..hati ku sayu sgt waktu nie. Pengajaran : yg buta pun bole pegi solat.. yg sihat walafiat nie nape xmo pegi .. ?? insaf la yee.. bkn sllu pun.. dlm setahun sebulan jek..

Smpi uma bace Quran.. and selesai semua nye utk malam pertama.. ape sengih2 tuh ?? wah pantang sbut bab nie sume laju je.. ni bkn mlm pertama pengantin yeeee.. ni mlm pertama teraweehh.. huhu.. dh2 esok g teraweh yee..

notaki : sy mahu bersahur dgn masakan mak saya.. pleeezzz ! terbang kn la ke sini.. sy mahu kn nyee.. sob3..


sebelum puasa



selamat berepuasa seluruh umat islam and family yg tersayang...
Ayah.. Emak.. Abang..Aini..Mamat..Mira..Aman..Hakimah..Aziz..
sedih la pulak..
nape sedih ??
mlm ni 1st day terawikh..
g sorg2 la nmpk gaye nye..
dh osmate aku yg paling rapat
dh balik umh bebuka bsme fmily..
wahhh best nyee ~
nak jugak..nk jugak..
ko egt ko dpt ke aishah ?? maun 1 jam gak la nk balik kn.. haha..
redah jem lagi.. ko mampu ke ??
aku mampu tp mak kate xpe lah..
ujung mggu nie balik la.. haha
ayat memujuk ank eh yg manje nie haha
ape kn daya..
esok conpem sahur sorg.. buka pun sorg knn ??
wahhh apelak sorg weehh ??
sume org pun sahur gak.. buka pose gak..
cume lain tmpat jek ngn ko aishah.. haha
haaa.... so skrg dh xsorg2 lagi... kan3...
goooooddddddddddddddddddddddddd
ape2 pun.. aku nk wish to all muslim and muslimat sekalian..
slmt menajalani ibadah puasa
jaga tingkahg laku..
iman..
mata..
hidung..
telinga..
mulutt..
peringatan ini di bwakn khas oleh tuan punya blog bg memperingati diri sendiri..
hehehe
so !
to my JoHan..
wish u hppy ramadhn al mubarak.
semoga bulan yg penuh barakah ini
membawa seribu cahaya dlm kehidupan..
and mengajar utk menjadi sorg yg lebih bertaqwa..
and mengajaar diri lebih bersabar..
serta tingkat kn amal soleh..
amalam lipat ganda..
Xmo ponteng2 puasa yee..
and terawikh tuh..
kalo larat and xd ape sakit2
pegi la ek..
pahala bnyk and bnyk fadhilat nye..
insyaAllah..
From ur AiSha

*Bulan pensucian hati.. semoga keberkatan berlipat ganda..
Ya ALlah terima la amalam hamba Mu ini . Amin..

Wednesday, August 04, 2010

Lelaki itu Mesti ....

Kalo berpacaran.. pasti uols sume mahu cari lelaki/puan ekot citerase uols kan ? begitu juga dgn aku .. ada cite .. ada juga rase. haks .. ape ciriciri lelaki pujaan hati uols ? .. tinggi / kacak / berkaca mate / gigi bersih / rambut pendek / mata bulat / hidung mancung ?? pasti ada ciriciri sendiri aite .. xkesah la ape ciri sekali pun .. ape yg penting dia syg kan kita dan hargai kita bila dia dgn kita .. setuju x ?!

Bagi aku .. jadi seorang lelaki bukan nye susah .. and tuk tawan hati seorang puan mmg senang if lelaki tu betolbetol ikhlas and pandai memenangi hati sorg puan itu.. setuju lagi x ?!

Hoccay aku mahu lelaki yg bakal jadi hasben ku kelak like dis :

1.Menjaga solat fardhu,x selalu jemaah pon xpe.. jnji solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dgn memakai pakaian yang sopan sebab bila aku leka dia boley egt kan aku and aku xd la lawan dia balik sbb dia lagi bagus dr aku .. haks !

2. Akhlaknya baik, nampak tegas tapi senarnyer seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Bak kate org bia lembu tapi tegas..tapi jgn lembut sotong... geliss !

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempattempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya. Pahampaham la zaman skrg kan.. macammacam boley jadi .. lelaki la kene jage puan .. bukan nye puan jage lelaki .

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.. so bila dia amanah aku pun xd la nak menipunipu kan .. hee

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut (cmni la bagus !). Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana ..

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakapcakap. sebab buat ape ada aku kalo sibuk nk tengok perempuan lain ... huu =)

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian. nak bebasbebas boley sokong parti bebas... aku parti terhad .. hahaha !

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik sebab kawan itu melambangkan seseorang.. baik sahabat nye .. baik jugak la dia .. betol x ??

9. Bertanggungjawab pada keluarga dan ibu bapanya so dgn kita pun dia akn ada tggungjwab la bila kita jd sebahagian dr keluarga dia ... =)

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan. always cool babe .. even aku garang cam singa pon dia tetap cool sbb dia akn tenang kan aku bila aku marah .. hehe

Tiada siapa yang boleh ubah seseorang itu melainkan dia sendiri yg mengubah diri nya .. renungrenungkan .. selamat beramal .. =)

Tuesday, August 03, 2010

Happy keSATU tahun..

Arini 3hb August 2010 genap la sudah 1 thun aku merantau jauh mencari jeki utk diri sendiri and keluarga..
wahh.. ase cm xcaye jek dh 1 tahun uper nye aku duk keje sini menjaga account co nie..
tpii msih bnyk mende yg belum aku pelajari.. apekah ptut aku bertukar keje ke tempat lain ??
mampu kah aku ??
aku dh mula bosan dgn keje di sini.. and mmg aku plan after 1 year aku akn pndh ke tempat lain
depend on keTUAHan aku la kn..
kalo aku tuah mcm hang tuah yg dpt jd kesygn raja.. aku lak dpt tuah jadi pekerja kesayangan.. haha
ok2. nk celebrate ngn sape sempena 1 thun aku niee ?? my boy xmo dtg lak menjenguk aku d sini..
sedihhh nye.. sob3.. !!

ok la.. hnye ni jek kesempatan yg ada utk mengupdate.. next episod will be update later ya !

*selamat ulangtahun gadis kecil.. hehe*

Thank You For Reading Yahhh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...