Saturday, December 11, 2010

Sudah Ketagihan ...

Zaman teknologi kini semakin hari semakin maju .. sampaikan harihari pun nak duk menghadap pc or lappy kan.. Lagilagi skrg nie Facebook semakin berleluasa di kalangan masyarakat.. Bila xd acc fesbuk je mula lah masingmasing rase cam kuno sgt sbb nye x tau ape yg jadi kt dunia cyber ni kan.. even masih baby pon dh ada fesbuk .. ni sume mesti la parent dia yg beriya buat kan.. hikhik.. Tapi xkesah la kan janji kita guna kan fesbuk tu sebagai medium perantara dgn baik .. Xsalah nak chat .. nak post status .. tapi jgn lah smpai melalaikan ... mengaibkan and memutuskan hubungan sesame manusia.. huhu.. Tapi sape yg ada fesbuk mesti dpt tgk lan pelbagai ragam manusia..

Firman Allah s.w.t dalam surah Al- Isra’ ayat 27 yang berbunyi :Maksudnya : ” Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu pula adalah mahkluk yang sangat kufur kepada Tuhannya ” .

Ciri-ciri ketagihan facebook:

1. Tidak dapat berenggang dg. internet

2. Terus mencapai facebook sebaik saja bangun dari tidur, sampai di pejabat atau sampai di rumah.

3. Sentiasa terbayang apa yg ada dalam facebook semasa offline,

4. Sentiasa terbayang untuk menulis sesuatu dalam facebook semasa offline

5. Lebih selesa melayari facebook dari keluar rumah atau menonton tv

6. Masa dihabiskan lebih setengah jam setiap kali melayari facebook.

7. Melayari facebook lebih 3 kali seharisekadar berbual kosong.

8. Facebook dijadikan tempat meluahkan perasaan.

9. Sentiasa mengharapkan ramai orang memberi komen.

10. Rasa gelisah yang amat sangat apabila berada lama di tempat yang tiada internet


Hahaha.. ada x manemane dari 10 ciri di atas ni kene dgn diri uols ?? huhu.. sekarang ni aku tgh nak edit acc fesbuk aku supaya aku xd la selalu sgt nak online.. picture album pun dh banyak yg aku delete.. hahaha.. malu lah muka dah la x bape nk comel kan ..dulu yer aku mmg beriyer .. after amik picture terus upload masuk fesbuk.. tibetibe rase takot bila ada kes org shareshare picture .. mane la tahu kan entah dia buat ape dgn picture kita tuh .. nauzubillah ~ Baiklah .. azam tahun baru nk kurang men fesbuk .. kalo bukak pun cari info yan berguna jek .. bole ke camni ?? menjadi lebih baik tanda kematangan :)) Go.. GadisKecil.. Go !

Eh ! tapi uols jgn slh paham pulak yer.. xd sape nk marah uols ketagih fesbuk pon.. kadangkadang fesbuk ni bagus.. sbb bole temukan kita dgn kawan lame an ... itu sume terpulang camne care kita manfaat kan ia .. selamat beramal ~

4 orang dah komen, anda bila lagi ?:

muszick2020@yahoo.com said...

yup, dengan kecanggihan teknologi zaman sekarang, ramai belia-belia berebut-rebut mendalami ilmu teknologi. Huhu.. Saya pun IT addicted ;) salam blog walking...

GadisKecil said...

It addicted tp dgn cara yg betul xpe.. jgn d slah gune kan sudah la.. ;) salam perkenalan juga and tQ follow and komen kt blog nie .. hee

MrsAyie said...

Mrs.Ayie pun addicted jgk dgn facebook dgn blog.. blk keja mesti tgk blog dulu huhu..Tapi tak apa, asalkan tahu bahagi masa.

PS> Sedang cuba tak addicted sgt dgn FB

GadisKecil said...

mrs ayie pon same ek ?! huhu xpe lame2 nnt dh busan kurg la addicted tu kn .. cume kalo selagi ada belog nie mmg susah nk stop kan .. bila nk stop je tgk2 follower bertambah .. ngee ~

Thank You For Reading Yahhh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...