Saturday, January 31, 2009

Kisah en penipu dan cik tertipu

Erm... Aku nk kan jawapan kpd persoalan aku ini.. Bolehkah kita percaya kn org yg kita kenal melalui on9.. Maksud aku org yg kita kenal just jumpe kt dlm online je?? Erm.. baru-baru nie mmg aku ada ramai kawan yg aku kenal melalui internet.. aku kenal deorg bila aku join ape ntah org panggil.. Ala2 myspace mcm tue lah.. Then kt situ bole chat and msg2 ngn org yg kita xpenah kenal and mula nk kenal.. So aku saje lah join utk elangkan bosan and sekaligus saje lah nk add koleksi kawan2 yg aku ada skrg nie. Spnjg beberapa bulan aku join benda alah tue, aku dpt lah kumpul ramai kawan and yg ada juga lah 2-3 org kami kenal and bertukar no fon.. And starting from bertukar2 no fon tue, kami mula rapat..

Bila dah rapat.. Kenal-kenal sket.. Kami pun jumpe.. Actually this is my first time aku dpt kawan melalui on9 and aku jumpe mereka face to face tau.. Before this aku mmg xsuka kawan ngn org yg di alam maya nie sbb aku takut.. Ha tapi sekarang aku dpt rasa sendiri bila dh alami nya.. Serius aku takut bila 1st tyme nk jumpe tue.. Yela ntah mcm mane rupe mereka, peragai mereka, and mcm2 lah yg aku pikir b4 jumpe ngn deorg..

And now, aku alami 1 conflict dlm diri di mana "Patutkah aku percaya kn mereka". Sebenar nya baru je smlm something bad happens kat aku.. One of my online friend penah kata yg dia xd AWEK then baru je clash.. so aku ni yg lurus bendul caye j lah kn.. pastu nk di jadikan cerita, awl bulan ritu yg konon nye ex-awek padahal mmg btl2 awek dia call aku marah2 sbb aku kaco bf dia. Hello?? aku xkaco bf kau ok.. i'm just friend with him.. And after that happen aku pun malas lah nk caye lagi ngn that kawan sbb dia tipu. Tapi kawan nie xserik cari aku and kata nya dia nk sgt kwn ngn aku.. Hai.. dh ada awek pun nk ngatal lagi.. Jap g aku jugak yg kene sound. Erm aku mmg jenis berkawan but only friend xdak lbey2 okei.. xminat.. Then aku pun terus lah berkawan.. Pastu cuti baru nie, semalam the same thing happens again. Awek mamat tue msg aku lagi.. Eiii ni dah kes berat nie.. So aku pun amik keputusan buang lah that kawan from list friend aku.. Sebenarnya dh lama nak wat, just xsampai hati je.. huhu.. And now aku dh delete sume no dia and segala2 nya yg berkaitan dgn dia.. HUh lega sket.. Kepada awek dia, jgn risau k.. Xkan berbunyi kalo bertepuk sebelah tangan.. aku xnk pun pakwe kau tue..

So aku dh xnak kawan ngn dia lagi.. tp bukan dia kawan yg aku "kehilangan" tue tau.. 2 kawan laen.. hehe.. Erm and sekarang nie ada 1 lagi kawan on9 yg aku kenal dia lagi lame dari kawan yg aku cerita kat atas td.. Dia nmpk mcm ikhlas nk kawan ngn aku.. Kami dh pernah jumpe pun.. Tapi kan ada 1 je yg aku ragu2 tentang dia.. Erm dia selalu kata ngn aku yg dia selalu xd duit.. Spnjg kami knl.. Ada la msg2 kongsi masalah same2.. then bila dia ada masalah mesti melibatkan duit.. Korg rasa kenapa ea? Kdg2 tue dia mcm nk cakap yg dia nk pinjam duit dari aku.. Tapi aku TIDAK AKAN beri pada nya.. Even kami rapat cmne pun lah.. Sbb nya aku baru je kenal dia.. Yelah dulu2 aku penah kena tipu ngn sorg nie, kwn yg aku kenal adalah dlm 5 tahun jgk.. kwn 1 sekolah lak tu.. Kata nk pinjam and ganti balik.. Hurm tp haprak.. Dia elang entah ke mana and bila try contact no fon pun dh x wujud lagi.. That y aku mmg xcaye nk bg org pnjm duit nie even sket jumlah nya.. Mybe kwn perempuan aku caye sket kot.. huhu.. Tapi kawan aku yg aku tgh cerita nie, dia mmg baek.. Dia sllu ada ngn aku bila aku ada masalh.. Tapi itu xbermakna aku kena tlg bg pinjam duit ngn dia kan?? Betol x?? Ish entah lah.. Aku serabut nie.. Tertekan.. Sama ada nk terus berkawan atau x? Sebenarnya aku takot kwn ngn org di alam maya nie.. hihi.. Kdg2 deorg ni baek, ckp nk jujur je.. Padahal menipu.. Contoh nya kawan yg 1st aku cerita tue.. So persoalan ini perlu diberi jawapan.. PLease... Pd sape2 yg penah alami apa yg aku alami.. bg lah advice or anything lah yg boleh bantu aku wat apa2 yg patut..

**malam ni aku nk balik s.alam.. wah.. class nk mula balik dh lah keje berlambak nie.. btw.. aku akn jenguk blog nie bila free and korg please lah bagi advise k..

9 orang dah komen, anda bila lagi ?:

AimihAyy said...

hey gadis kecil *macamla aimi besar sgt*..hehe..

juz a piece of thot je.bukan terer sgt.but i know how u feel.iss dh jmp org tu kan,so org tu bukan berada di alam maya lagi.and kerap la berjumpe sebelum buat sesuatu keputusan.

yg nak pinjam duit tu laki ke pmpn?skg pmpn ke laki sama je kan.bg aimi,dia masih stranger and kenali dia smp ke family sume dlu.if can't then proceed berkawan mcm biasa je.

betul kata iss,kita jgn terlalu pcayakan org sbb blum tentu org pun caya kite.punye baik depan mata bestfren sume kan?people lie.people cheat.walau dia sehensem mana,duit tu kena kedekut jugakla.hahaha.sbb dia baik ngn kita,kita pn kena baik ngn dia tapi tak smestinye tak bg duit tu mnunjukkan kita jahat,kan?

speaking of the first case tu plak..always blame the GUY k.walau pmpn tu maki kite tanpa sebab,tapi naluri hati kite sama.so dun blame her.laki jeee yg slalu cr pasal ni.heheh. yeah u rawk it!

ape2 pn,hidup ni tak semuanya manis.and itu yg best.kalau sume manis,kite akan lupe diri and at least iss sedar and sentiasa berhati2.gud!hope aimi belajar dr iss jugak. be strong.gudluck!tkcr!

*soryla,tangan tak reti stop menaip,pjg betul mcm buat post baru!*

Hafizan said...

haha..tak payah la kot nk caye dgn org2 kat tenet nie.jumpa la dulu br knal. yg penting duit tu tak payah la nk bg2 kat org len.simpan sendiri sudah...

gadiskecil said...

to aimi:thank sgt wif the comment yg pnjg berjela..iss suka sgt..kita mmg sama dr segi pemikiran..yeah! duit ku adlh milik ku..duit mu milik siapa?? haha..

to hafizan:aku dh jumpe pn ngn org itu.. and skrg ni nk kenal dia dulu.. trimas dgn nasihat yg diberi and akn ku simpan duit ku sendiri..hehe..

Miss Jaz said...

salam adik,akak tak pernah ler jadi camtu.tapi akak nak puji ler juga cara adik tu..jgn senang2 nak percaya kat org..kadang2 kita bleh tgk kawan kita yg dah bertahun2 pon bleh tipu kita,inikan pula yg kita memang tak bape kenal..memang ler tak baik berburuk sangka..tapi..yerlah..kalau boleh nak jumpa tu pon berhati2...bawakler kawan...skang nie mcm2 bleh jadi...akak just ingatkan jer..apa2 pon yg penting,berhati2...kawan jer dulu...

gadiskecil said...

kak jaz: thank to you.. adik xkan sng2 nk caye ngn mereka.. adik akn cuba knl dia and tau hai budi dia dulu.. akk kn ada utk adk.. bole bg nasihat kn..

NoRT said...

jgn cpat pcya org..pe lg dlm tenet nih... hati2 la sblum tkena...

AimihAyy said...

ye,of cos kita akan ada cara pemikiran yg sama cuz kita wanita kan.and cara berfikir itu juga yg menentukan kita wanita lemah atau tabah.

harap iss tabah walau idup sesedih mana cuz walau aimi sesedih mana,takde choice lain yg ade,hanya kuatkan diri jadi tabah.bile kita sedih,kadang2 memori yg indah pn boleh membuatkan kita menitiskan air mata n sedih.

tapi hanya satu yg paling membantu.iaitu sujud di tikar semayang dgn hati yg sangat ikhlas memerlukan bantuan dr Allah.hehe.

sekian tazkirah hari ni. hehehehe
:'(

gadiskecil said...

to aimi: thank dgn tazkirah ini.. sy dah mula belajar menjadi tabah skrg.. aimi doakan iss menjadi lebih tabah yea..amin

LeA said...

uit..aku ramai jugak kawan online nih..cam berlambak jek..cam kisah ko yg 1st tuh pn aku penah alami..tpi aku lgi sakit laa..hihihi..

anyway..bab duet tuh..better jgn laa kasi..kalau ko rase die tuh ko dh anggap btul2 cam kawan (meaning slalu jumpe..tak berkira..etc2)
baru ko ley consider..kalau setakat 2 3 kali jumpe lam setahun..lupekan laa hasrat tuh..hihi~

kawan online nie kadang2 lagi cepat kite rapat compare ngan org yg kite slalu jumpe..mungkin sbb tak kenal..kite ley cite sume masalah kat die..sbb tuh org slalu assume yg kite nie cepat percaye n rapat..sbb die slalu je ade time kite carik..sbb tue diorg ley take advantage kat kite..sooo..jgn terpedaya ngan org camtuh..yg suke amik kesempatan..think b4 u act..after awhile jek ley naek kan pangkat jd kawan btul..lepas dh jumpe2 and btul2 rapat bile face 2 face =)

Thank You For Reading Yahhh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...