Thursday, December 25, 2008

bElaJaR mEmAafkAn

Setiap manusia yg hidup ats muka bumi ini pasti tidak lari dari membuat kesilapan. Bagi aku itu adalah lumrah dan adat kehidupan. Dari kesilapan kita belajar and muhasabah diri utk menjadi yg lebih baik. Aku baru belajar agar memaafkan org wlupun aku rasa amat perit utk lakukan perkara itu. Hati mana yg xsakit kalo kita kene tipu beb!! tapi xpelah, atas dasar perikemanusiaan aku maafkan lah insan tue sbb aku bukan sape2 pn nk hukum dia. Biarlah yg lebih berkuasa menghukum dia. Kalo betul dia salah kembalikan lah dia ke jalan yg benar semula agar dia tidak terus melakukan kesilapan yg sama. Aku nie mmg lurus org nyer, xsuka tuduh org sebarangan sbb aku sendiri xsuka org buat aku mcm tue. Tapi disebabkan sifat aku inilah, org selalu ambil kesempatan. Yelah kita nie ekot je. Xbantah, percaya je, padahal bila dapat tahu kebenaran sebenar nye dia tipu kaw2!! Tapi aku xsimpan dalam means dendam la kan sbb nyer, bila org tue tau yg dia salah and dtg mintak maaf and mengaku yg dia sebenarnya salah, aku dgn rasa rela hati nya memaafkan dia wlupun hati nie DIA je yg tahu. Kini aku harus belajar memaafkan. Tp jangan lah mereka mempermain2kan aku plak pasni. Yelah pas wat jahat, senang je mintak maaf pastue next time buat lagi. Kalo mcm tue sori lah yea. Sampai mati pun aku dh xcaye. Hidup ini mmg byk dugaan, thn 2008 nie je mcm2 dugaan aku dpt. Berat2 sume nye tapi aku redha sbb kalo xde sume dugaan nie aku xsdar and xcuba muhasabah diri. Kita sbg hamba-NYA mmg selalu lupa dn lalai utk memohon keampunan. Aku juga begitu. Tapi dgn ada nya dugaan ini semua aku mulai sedar dan sentiasa muhasabah diri and cuba utk memperbaiki diri dari semasa ke semasa agar menjadi manusia yg kukuh iman dan taat perintah-NYA. Aku juga sentiasa berdoa agar dikuatkan semangat agar dpt melawan segala anasir2 jahat yg boleh membawa aku ke jalan yg salah. Manusia spt aku mmg mudah terpedaya, jadi aku sentiasa bermohon agar dijauhkan semua itu. Amin

1 orang dah komen, anda bila lagi ?:

Thank You For Reading Yahhh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...