Sunday, November 16, 2008

Pelik Tapi Benar

Hai semua..lama xlama sgt lah aku tggl kan ruangan nie..so aku dtg semula nak ceritera sesuatu..hehe..pada siapa yg dh ada lesen kereta elok amik iktibar dari cerita yg bakal aku tulis nie...especially gurlz sbb aku sendiri mengaku yg aku nie reti bwk keta je tapi bab2 dalam keta kureng utk amik tahu..huhuhu..that y ayah selalu marah sbb aku mmg blh bawak keta tapi.....problem yg ada kt keta selalu terlepas pandang..

Kisah nya bermula..pagi2 mcm biasa..sbb ngntuk sgt(tu lah tido lmbt mlm2)aku smbg tido after subuh..ish..teruk nyer aku..haha..tiba2 aku mimpi yg ada org jerit2 panggil nama aku..uper nyer itu bukan mimpi...tapi AYAH menjerit kt tingkat bwh panggil nama aku soh turun..huh!! cuak lah plak..suara ayah mcm marah jer..aku ada wat silap ke???

Dlm mamai2 tue aku bgn nk turun bawah...smpai jer tingkat bawah..ayah tnye..

ayah: semalam bwk keta g rembau tgk temperature x??

aku: tengok(dgn yakin aku menjawab) ..mcm biasa jer..still kat area cool.nape??

ayah: meh sini tgk..

kami pun g lah kt porch nk tgk ape yg berlaku..ayh kata penutup air kt bahagian enjin tu dh terbukak..then air kering...PELIK x??erm..caner eh leh jadi cmtu...

ayah:serius smlm tgk temperature tu??ayh nak pasti kn engin xd pape..sbb mlm tadi ayah bwk keta ni bunyi semacam jer..ada x dgr bunyi pape time drive smlm??


aku: xde pun..(muka selamba tapi still ngantuk lg)

ayah:erm ni nak bitau..b4 jln g mane2 check dulu air keta nie..pastu minyak hitam..kalo jd mcm ni lagi..bole rosak enjin tau..naseb baek g rembau semalam xd pape..mybe time tu air kt dlm tank ni ada lg..kalo x enjin leh meletup tibe2 tau..(dasyat gak eh)

aku: alhamdullillah..(cuak tol aku dgr ayah explain cmtu..)

After dgr penjelasan ayah tue..baru lah aku tau betapa penting nyer CHECK UP kereta b4 bergerak ke mana2..aku selalu terlepas pandang semua tu..yg aku tau drive kereta jer..tapi bab yg paling penting aku perlu amik tau aku wat xkesah je..ish..ape nak jadi..konon lah nnt dah abes belajar nak beli kereta sendiri..huh!!kalo mcm nie xyah lah nak ada kereta sendiri sbb belum smpi sebulan guna kereta abes semua rosak..dh lah nak beli keta yg jimat minyak tapi nnti lain lak yg jd sbb kena kuar byk gler duit wat service kereta...hahaha..padan ngn muka aku nie...


Tapi yg pelik nyer..kami semua xtau mcm mane penutup tangki air kt enjin ni blh terbukak...yg paling penting..xd spe pun yg wat check up kerereta tue...adakah???huhu xnak lah ckp pape2..yg penting skrg ada hikmah nye sume ni berlaku..kalo x..mesti aku xamik kesah pun pasal check2 kereta ni..Apa yg pelik tapi benar??kereta aku lah...haha

Pengajaran dari peristiwa nie benar2 wat aku lebih peka dgn perubahan pada kereta yg aku pandu..so kepada kwn2 aku yg baru nk bljr bwk or yg dah lame tp xpenah terpikir pasal check up kereta nie..amik lah iktibar..sbb bahaya tau kalo kereta yg kita pandu ada masalah..nnt duit nak service pun bahaya gk..haha



PASTIKAN KENDERAAN ANDA SELAMAT

INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG










1 orang dah komen, anda bila lagi ?:

Shopping Cabin said...

Hi! shoppingcabin dah update!..byk koleksi baru...jom tengok!..click je kt sini.. http://shoppingcabin.blogspot.com

Thank You For Reading Yahhh !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...